-Kan şekerinin dengede tutulması besinlerle alınan enerji miktarına, günlük hareket miktarıyla harcanan enerjiye ve alınan tedaviye bağlıdır. Bu üç önemli etken arasındaki etkileşim iyi ayarlandığında sorun yaşamadan Ramazan ayını geçirebilirsiniz. Mutlaka beslenme uzmanından yardım alın.
-Doktorunuz ile irtibat halinde olun, özellikle orucun ilk günlerinde sık sık kan şekerinizi ölçtürerek doktorunuza bilgi verin.
-Kan şekerinizde aşırı dalgalanma olduğunda sebebini araştırmak üzere hekiminize başvurun.
-Doktorunuzla görüşerek, ilaçlarınızı Ramazan ayına göre yeniden düzenleyin.
-İftarda şekerin aşırı yükselmesine neden olan aşırı hamur kökenli ve yağlı yiyeceklerden kaçının, sahuru mümkün olduğunca geç yapın.
-İftarla sahur arasında 1 ana ve mümkünse 1 ya da 2 ara öğün yapın. Mutlaka sahur yapın. Az az sık sık beslenin, aşırı yüklenmeyin.
-Gün içerisinde yaptığınız egzersizlerin programlarını değiştirilerek iftardan sonraya kaydırın.
-Yemeklerin şeker yükseltici oranları konusunda bilgi sahibi olun.
-İftarla sahur arasında yeterli sıvı alımı sağlayın. Gün içerisinde bedeninizi dinlendirmeye özen gösterin. Mümkünse gün içerinden 1 saat kadar öğle uykusu uyuyun. Bu uyku, kan şekeri dengenizi sağlamanıza yardımcı olacaktır.
Ramazan Ayı Özel Beslenme Durumları -> Hamilelik&Şeker Hastalığı
On bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif kapıda…! Peki Ramazan’da değişen beslenme düzeni bizi nasıl etkiliyor. Bu yönde yapılan bilimsel çalışmalar farklı bakış açıları içermektedir.Tüm bu çalışmaları özetlediğimizde kişinin herhangi bir rahatsızlığı yoksa ve eğer doğru besinler seçerse ramazanı hiçbir sağlık sorunu yaşamadan, hatta ruhen ve bedenen arınarak geçireceğini söyleyebiliriz. Peki hamilelikte ve şeker hastalığı gibi özel durumlarda buna nasıl karar verebiliriz?
Hamilelikte Ramazan Ayı:
Hamilelikte oruç tutumu ile yapılan araştırmalar yine farklı bakış açısına sahip olmakla beraber buna öncelikle anne ve bu süreci takip eden doktorun ortak karar vermesi gerekmektedir. Herşey yolunda, iyi giden bir hamilelikte anne sahur ve iftarda gereken besinleri alıp, sıvı alımını dengelerse oruç tutabilir. Bu nokta da bir beslenme uzmanından destek almak faydalı olacaktır. Fakat yoğun iş temposuna ya da hareketli bir yaşam şekline sahip hamileler de uzun süre susuz kalınması sorun teşkil edebilir. Bunun için yine anne ve hekimin birlikte hareket etmesi ve beslenme uzmanı desteği elzem olmaktadır.
Diyabet (Şeker) Hastalığında Ramazan Ayı:
Diyabet (şeker) hastalarının az az sık sık ve dört saatten uzun süre aç kalmayacak şekilde beslenmesi gerekiyor. Ancak oruç süresince açlık süresi uzayıp, bir öğünde yenen miktar da artmaktadır. Yaz mevsimini yaşıyor olmamızdan dolayı doğal olarak günler de, oruç tutulan süre de daha uzun. Dolayısıyla, uzun süre aç kalınması değişik sorunları karşımıza çıkarabiliyor. Uzun süre açlığın getirdiği en önemli tehlike hipoglisemi denilen kan şekerinin aşırı düşmesidir. Bu noktada şunun altını çizmek gerekir ki her şeker hastası kendine özgü farklı bir yapıya sahiptir. Kimi hastalar insülin kullanırken kimisi ilaç kullanmaktadir.Ve kullanılan bu ilaçların dozuna göre de hastaların durumu değişkenlik göstermektedir. Hekim kontoründe ilerlemek ve oruç durumuna doktor kontrolünde karar verdikten sonra bir beslenme uzmanından yardım almak sağlık açısından oluşabilecek riskleri en aza indirecektir. Bu noktada oruç tutan şeker hastalarının dikkat etmesinde faydalı olacak birkaç öneri aşağıdaki gibidir: