Diyet Yap(ama)mak!

Diyet Yap(ama)mak!

Diyet yapmak… Gerçekten zor iş! Kilo problemini yaşayan bilir, çeken bilir.. Ama bu noktada bence kaçırdığımız bir konu var. Ve bu konuyu özetlersek ortaya şu çıkıyor : Diyet yapmak aslında sözlükte sağlıklı beslenmek manasına gelir ve kendimize yaptığımız en önemli yatırımdır. İşte aslında sorunda burada ortaya çıkıyor. Birşeye gelecek için yatırım yapmak, ne kadar zor geliyor değil mi? Olacak mı olmayacak mı, emekler boşa mı gidecek, başaracak mıyım? Sanki uzun ve karanlık bir tünel gibi, ama unutmayın ki her tünelin çıkışı ve ucunda ışık var.  Gelin birlikte sizi bu tünelin karanlığından ışıklı yollara çıkaracak maddeleri sıralayalım:

1- Mutlaka güvenilir bir uzmandan yardım al. Kendini tamamen onun eline bırakmak için değil, kendi vücudunu tanıyıp nasıl beslenmen gerektiğini öğrenmek için.

2- Çok fazla düşünme. Çok kalori hesabı yapma.Beslenme konusunda disiplinli ol, ama takıntılı olma.

3- Tüm sorumluluğu üzerine al. Yaptığın kaçamaklara, düzensiz beslenme şekline bahaneler arama ya da kilo vermeme durumunda başkasını suçlama. Sorumluluğu ele alıp harekete geçtiğinde üzerinden büyük bir yükü atmış olacaksın.

4- Asla negatif düşünme. Hep pozitif ol, stres yapmadan yoluna devam et.

5- Başkasıyla kendini asla kıyaslama. Evet, o senin iki katın yiyor  ya da senden çok daha dikkatli beslenip günlük sporunu fazlasıyla yapıyor ve kilo veriyor olabilir. Ama onun beslenmesi, hastalıkları, boyu, kilosu, yaşı yani hayatı senden farklı olabilir, en önemlisi ise metabolizması farklı olabilir.Hiçbir zaman unutma beslenme parmak izi gibidir.

6- Bir kişinin sağlıklı beslenip kilo vermemesi tıbben mümkün değildir! Şikayet etmeyi, su içsem yarıyor demeyi bırak ve asıl sorunu bulmaya yönel. Bu noktada spor yapman gerekiyor olabilir, ya da altta yatan bir sebep olabilir, bunun için detaylı endokrin muayenesi yaptırmak gerekir. Sorunu bul, çözüme ulaş ve kilo ver. Bu kadar basit 🙂

7- Zafere giden yol çiçeklerle kaplı değildir. Tabii ki bu süreçte oldukça kararlı olmanız gerekmektedir. Ufak tefek problemlerin sizi yıldırıp uzun vadede elde edeceğiniz kazanımlardan vazgeçirmesine izin vermeyin.

8- Kısa sürede mucizeler beklemeyin. Yıllar boyu süregelen kilo probleminizi üç ay içerisinde çzöemeyebilirsiniz. Kendinize bu konuda baskı yapmayın. Aslında kendinize diyetteyim, yasak bana diyerek hiçbir zaman baskı yapmayın. Kendinize güvenin, sorumluluk alın ve yola devam edin.

9- Sonucu hayal et. Bu süreçte kilo kontrolü ile elde edeceğiniz sonuçları sık sık hayal ederek kendinizi motive edin.

10- Sağlıksız gıdalara küs. Diyet yapan kişilerde genelde gözlemlediğim en büyük hata, birşeylerden hem de güzel şeylerden mahrum kalıyorum hissi. Oysa bu çok yanlış bir düşünce biçimi, çünkü sizin yemeden kaybettiğiniz bir gıda yok, aksine siz vücudunuza oldukça faydalı gıdalar alarak, sağlıklı beslenme programı uyguluyorsunuz.Bu noktada içiniz rahat, kendinize güveniniz tam olsun 🙂

11- Başkasının söylediklerine kulak asma. Diyet sürecinde çok fazla yapamazsın, kilo versen bile geri alırsın, sen daha üç kilo mu verdin eltim beş kilo vermiş, acaba senin diyetin kötü mü, az yedin, çok yedin, şunu ye, bunu iç diye birçok tavsiye, eleştiri, söz duyacaksınız. Tüm bunları dinlerseniz birçok yanlış bilgiyi hayatınıza soktuğunuz için metabolizmanızı daha da yavaşlatabilir hatta daha kötüsü sağlık problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Tabii ki bir de psikolojik olarak yıpranma durumu var. Siz siz olun en iyisi kendiniz ve yol göstericiniz olan uzmanınızdan başkasına güvenmeyin. Yani kimseyi DİNLEMEYİN!

Sevgiler 🙂